Brussel 24 maart 2005


(klik op de afbeelding(en) voor een vergroting)

De flyer met de aankondiging van het concert:De toegangskaarten en de zaalindeling:


Na een bezoek aan het centrum van Brussel vertrekken we richting Rue de l'Enseignement (Cirque royal). Volgens het VVV zijn daar redelijk geprijsde en lekkere italiaanse restaurantjes om voor het optreden nog te eten. Het VVV heeft gelijk. We hebben heerlijk gegeten in Pasteria Pizzeria Rigoletto. Vooral aan te bevelen vooraf: Bruschetta met knoflook en tomaat.

Rond de klok van 8 gingen we naar het Cirque Royal, gehuisvest in een lelijk gebouw. In de hele stad hebben we geen posters gezien van Moustaki. Hier hangt er één aan de buitendeur en twee aan de binnendeuren. Jammer dat er zo weinig reclame is. De aardige lokettist geeft na onze vraag of we een poster van het raam mogen halen een onbeschadigd exemplaar (lag op de vloer van zijn hokje). Zo'n mega poster is in ieder geval een leuke herinnering, ook al staat er geen Brussel 24/3/05 op gedrukt. Van Elina kreeg ik al een kleiner exemplaar.
De poster in de hal komt ook nog even op de foto.

We hebben plaatsen die wat verder van het toneel liggen. We missen hierdoor de mimiek, maar we hebben wel een goed overzicht, en omdat de vloer hier duidelijk oploopt kijken we over alle hoofden heen.
Vóór aanvang worden de drie gitaren van GM door Toninho gestemd. Vandaag staan er drie gitaren klaar: een zwarte (alleen gebruikt voor het slot van "Le facteur"), een fors exemplaar (voor bijna alle nummers gebruikt) en een kleiner gewoon model (voor twee nummers gebruikt). Ook de bouzouki (alleen gebruikt voor "Kapou iparkhi i agapimou") wordt gestemd. En natuurlijkl Toninho's eigen instrumenten. Naast de bouzouki staat de accordeon. Opvallend: in Maastricht deed GM zijn horloge af om accordeon te spelen, hier niet. Een glas water staat al klaar op de piano en er wordt tijdens het optreden veelvuldig een slokje genomen.
Om klokslag 20.30 uur betreden de orkestleden en Moustaki het toneel. GM komt een beetje schuchter op, zet z'n bril op, trekt z'n jasje uit, neemt plaats achter de piano en begint meteen met het eerste nummer. Een nieuw nummer "La vie", ook al in het verslag van Marseille door Elina genoemd. Het nummer wordt op gitaar beëindigd.
Helaas, Maria Teresa Ferreira is deze avond niet van de partij. Francis Jauvain die naast accordeon en saxofoon ook een ander bijzonder blaasinstrument (een soort mondharmonica met toetsen, de accordina) bespeelt zorgt voor extra afwisseling. Toninho do Carmo speelt op gitaar en braziliaanse gitaar en is zoals we gewend zijn geweldig! Adam speelt bas en Luiz August drums (batterie).
Het is duidelijk dat GM het naar zijn zin heeft, ook al duurt het even voordat de sfeer er goed in zit. Er komen veel reacties uit de zaal en hoewel de zaal lang niet vol is wordt er wel enthousiast meegezongen en gereageerd op vragen en opmerkingen. Opvallend veel mensen kennen de complete tekst. Ongeveer halverwege vraagt GM of er nog verzoeknummers zijn. Hij laat nummers roepen, maar kiest volgens ons uiteindelijk toch zelf.Hieronder een recapitulatie van de nummers. De lijst is niet volledig, soms is de titel niet helemaal juist en ook de volgorde zal niet helemaal kloppen.
Het is moeiljjk om in volstrekt donker titels op te schrijven (volgende keer maar een mini-zaklamp meenemen) en te fotograferen.